A K T U A L I Z A C E ze dne 18.6.2021

18.06.2021 21:20

OHROZÍ NÁS TŘETÍ GENERACE VARIACÍ SARS-CoV-2?

 

 „Kde v půli život náš je se svou poutí,

 procházet bylo mi tak temným lesem,

 že pravý směr jsem nemoh uhodnouti...”

                   Dante: Božská komedie

 

       Když britští turisté musili náhle rušit dovolenou v Portugalsku a rychle se vracet domů, pokud nechtěli skončit v dlouhodobé karanténě (i když Portugalsko bylo původně na britském „zeleném seznamu” pro cestování), vládní zmocněnec jim to vysvětloval výskytem nové, vysoce nebezpečné variace tehdy nazývané nepálskou. To bylo poprvé, kdy většina lidí v Británii slyšela o této variaci a zbytek Evropy tomu nevěnoval pozornost. Navíc WHO prohlásila, že nemá žádné zprávy o nějaké nové variaci SARS-CoV-2, která by byla identifikována v Nepálu, kde se zas tak moc nesekvenuje. O čem to tedy britští experti mluvili a proč zkazili dovolenou tolika lidem?

      První případy „nepálské variace” byly v Británii ale sekvenovány už mnohem dříve u mladých navrátilců z nepálských treků a z Turecka. Název „nepálská” dostala tato variace v Japonsku, kde ji určili u turistů vracejících se z Nepálu. Japonci ostatně jako první nazvali i variaci P1 brazilskou (dnes gamma). Indický internetový žurnál DNA uvedl, že tato variace byla rovněž zjištěna i u zhruba stovky horolezců v základním táboře pod Everestem, kteří se urychleně vrátili domů. Do Portugalska ji ale zřejmě importovali už dříve sami Britové, neboť ve výskytu „nepálské variace” je podle Dr. Jeffa Barreta v Evropě na prvním místě Británie a Portugalsko až na druhém. Ve světě druhé místo za Británií patří Spojeným státům. Někteří Britové teď spekulují, zda tato „nepálská variace” není i za odložením toužebně očekávaného rozvolnění, ke kterému mělo dojít 21. června. Zatímco mnozí odborníci o tom nepochybují a předpokládají, že tato variace se podílí na velkém nárůstu nových případů koronaviru jak v Británii, tak i v Portugalsku. A co je v Británii, brzy bude i v České republice, alespoň podle našeho staronového ministra zdravotnictví.

      Experti si samozřejmě byli vědomi toho, že ať už v Nepálu, v Indii anebo v Británii, někde se prostě setkaly nejnakažlivější indická variace (delta) s jihoafrickou (beta), která zas nejvíc vzdoruje protilátkám imunitního systému i vakcínám a vytvořily skutečně smrtící kombinaci. Ta dostala název delta plus (YA.1), respektive delta + K417N (kdy v pozici 417 dochází ke změně lysinu K na asparagin N), což je mutace, která jihoafrické (beta) variaci umožňuje odolávat protilátkám našeho imunitního systému a sice tím, že brání jejich navázání na RBD spike proteinu. Zároveň delece 157/158 z indické (delta) variace (smazání malé části genetického kódu viru), má za následek, že náš imunitní systém deltu plus nerozpozná jako SARS-CoV-2. A tak mu tato variace viru uniká, což zvyšuje její nakažlivost. Na delta plus (B.1.617.2.1), jak zjistili indičtí vědci, nepůsobí žádný koktejl protilátek a ani Regeneron, kterým byl léčen prezident Trump. Účinky vakcín na delta plus se v Indii teprve studují. Proti původní deltě (B.1.617.2) ale podle místních epidemiologů nejvyšší účinnost vykázal Sputnik V.

      Ministerský předseda Uddhav Thackeray a ministr zdravotnictví Rajesh Tope jednoho z nejvýznamnějších indických států Maharaštry (hlavní město Bombaj), počátkem týdne prohlásili, že do dvou až čtyř týdnů by zde mohla vzniknout třetí vlna pandemie vyvolaná deltou plus. Maharaštra je stát, kde koncem dubna 2020 z indické variace B.1.617 vznikla jedna ze tří podvariací B.1.617.2 (delta), která pak v Indii iniciovala druhou vlnu.

     Omlouvám se za chaos vzniklý třemi názvy jedné variace. Původní název totiž vycházel z místa prvotního výskytu anebo sekvenace. Nový název, který zavedla WHO (aby nedocházelo ke stigmatizaci, která v případě Britů ovšem nevadila), je podle písmen řecké abecedy a třetí se používá v odborných vědeckých textech.

    Toto prohlášení zřejmě přimělo centrální vládu, aby svolala do Dillí tiskovou konferenci, na které její experti uklidňovali obyvatelstvo stále ještě sužované druhou vlnou, že Indii v nejbližší době nic takového nehrozí, neboť nebezpečná delta plus ze třetí generace variací se šíří hlavně v Evropě a Americe.

 

V Praze 18.6.2021                                    Milan Calábek

Zpět