A K T U A L I Z A C E ze dne 2.4.2021

02.04.2021 22:26

VSTUPUJEME DO FÁZE PANDEMIE, VE KTERÉ SE NEUSTÁLE
VZNIKAJÍCÍ VARIACE SARS-CoV-2, CHOVAJÍ JAKO NOVÉ VIRY.
(Zavítá i k nám nejvíc zmutovaná tanzanská variace,
ještě než se ujme vlády ta nejnakažlivější mexická?)


„Stát nemá právo bránit lidem vycestovat” (a to
  ani do tak nákazou postižených zemí jako je
 Tanzanie nebo Brazílie)

                   JUDr. Ondřej Dostál
                   expert na zdravotní právo

 Fiat iustitia, et pereat mundus!
 Ať zhyne svět, jen když právu bude učiněno
 zadost!

                   Heslo Ferdinanda I. Habsburského

 Bůh chrání chudé lidi, ale jen před drahými
 hříchy.

                   Židovské pořekadlo

      Opravdu musíme běžet ze všech sil, abychom aspoň zůstali stát na místě, jak to Alence za zrcadlem radí Červená královna?
Sotva v médiích proběhla zpráva, že došlo k objevu dvojité protilátky, která by měla působit na všechny hlavní variace koronaviru, s výjimkou neexistující variace s dvojitou mutací, už byla tato dvojitá mutace objevena v Indii (E484 Q + L452R). Sotva se začaly předělávat současné vakcíny, aby působily i na variace s nečekaně velkým množstvím mutací, objevila se filipínská variace P3 (PHL-B.1.28), která je podle japonského ministerstva zdravotnictví odolná i vůči protilátkám vzniklým po očkování. V Evropě byla detekována zatím jen ve Velké Británii. O to víc se ale v evropských státech, a i u nás, vyskytuje nebezpečná belgická variace B.1.241.2, pocházející z Konga (dříve Zair). V Izraeli se navzdory vůbec nejpokročilejší vakcinaci šíří variace P681H, zatímco variace C29200A z Kataru uniká PCR testům podobně jako bretaňská. V Brazílii byla identifikována úplně nová variace, která se odlišuje od P1 a více se podobá jihoafrické. Stále rychleji se objevují další variace a jejich bratranci a sestřenice, na které nepůsobí protilátky vytvořené proti předchozím nákazám, protože se chovají jako úplně  n o v é   v i r y. Což také zcela zásadně mění dosavadní směr pandemie a vyžaduje novou strategii, jak jí čelit. Oproti předpokladům mnoha epidemiologů, že se virus ve své evoluci postupně umravní a začne si šetřit své hostitele, tyto nové variace jsou nejen čím dál víc nakažlivější, ale i smrtonosnější nebo odolnější vůči současným vakcínám než předcházející. Například česko-slovenskou variaci, se kterou jsme prožili ne zrovna radostný podzim a Vánoce, vytlačila v únoru ještě mnohem agresivnější britská. Pokud jde o vakcinaci, ve Spojených státech se začínají objevovat tzv. „průlomové případy“. The Epoch Times 31. března uvedl, že jen ve státě Washington se nakazilo přes sto očkovaných lidi čtrnáct dnů po poslední vakcinaci. Podobný počet „průlomových případů” registrují v Idahu, Jižní Karolině, na Floridě a dalších státech. V Izraeli, kde ještě neskončila první etapa očkování, se už pomalu začínají připravovat na druhou.
     A jako by těchto ne zrovna potěšujících zpráv bylo málo, v srdci černého kontinentu se zrodilo monstrum s prozatímním názvem A.VOI.V2 (VOI: variant of interest), které má zhruba o třetinu víc mutací než britská, brazilská anebo jihoafrická variace. Ty všechny tři se přitom spolu nejspíš setkaly v Tanzanii, a hlavně na tanzanském ostrově Zanzibaru, kam byly pilně importovány celebritami z celého světa. U jednoho z navrátilců v norském Trondheimu už zjistili multivariant koronaviru, který je rekombinací britské, brazilské a jihoafrické variace. Zatím není jasné, zda bude agresivnější a více virulentní než zmiňovaná tanzanská A.VOI.V2, jejíž genom byl před několika dny zveřejněn. Má neuvěřitelných 31 mutací, z nichž 11 se nachází na spike proteinu a 3 delece. Z klíčových mutací jde o E484K, R346K a P681H. Pro další z nich: P346K je charakteristická resistence vůči neutralizujícím protilátkám (NAbs). S E484K jsme se už setkali u zatím nejnebezpečnějších variací jako je jihoafrická, brazilská anebo arizonská (B.1.243.1). Tohoto virového avatara identifikoval Dr. Tulio de Oliveira, ředitel Krips, což je vědecká instituce, která minulý rok určila jihoafrickou variaci.
     Podle tanzanských lékařů pacienti nakažení touto novou variací během několika dnů vážně onemocní a obvykle do týdne umírají. Virolog z nairobské univerzity Moses Masika se domnívá, že zřejmě je už i v Keni, která sousedí s Tanzanií a kde koluje okolo 20 různých dalších variací SARS-CoV-2. Pokud by se A.VOI.V2 díky našim dovolenkářům ze Zanzibaru dostala do České republiky, mohla by zde být zaměňována s jihoafrickou variací, tak jako předtím česko-slovenská s britskou anebo zůstat neurčena, protože u nás se sekvenuje, neboli čte genetický kód, jen minimálně. S výjimkou prof. Omara Šerého a dr. Jiřincové, která to ale dělá jako hobby po večerech. Důvod? Podle prof. Ivana Hirsche (rozhovor v Lidových novinách z 22.3.2021) „představitelé ministerstva zdravotnictví o sekvenaci prohlašovali, že je to blbost”. Zatímco ve Velké Británii se čte genetický kód u třetiny pozitivně testovaných a určují tak zmutované variace a jejich ohniska, u nás je teď nově cílem sekvenovat 1 %. Prý na víc nejsou peníze, které při nesmyslných lockdownech, po nichž začne všechno znova, letí komínem v tisícinásobné výši. Tito odborníci by se zřejmě neztratili ani v Tanzanii, kde prezident zemřel na kovid spolu s pěti členy vlády, jen co vyhlásil, že u nich žádná taková nemoc neexistuje (a před ostatními je nejspíš ochrání kouzlo džu-džu). Zákaz cestování do virem zamořené Tanzanie nebo Brazílie pro české občany, který platí teprve od 26.2.2021, ale odmítl velký počet našich právních expertů, zatímco „zaklekávání” lidí bez roušek na liduprázdných ulicích je nechává v klidu.
      Co by ale naše odborníky na covid nemělo nechat v klidu, je skutečnost, že za mexickou apokalypsou (Excese de Mortalidad), která nabývá brazilských rozměrů, je zatím nejvíc  n a k a ž l i v á  variace B.1.1.222 s klíčovou mutací T478K, která zvyšuje i virulenci. Její mutační koktejl na spike proteinu zahrnuje rovněž D614G, P681H, T732A a představuje další výzvu pro současné vakcíny. Tato „nueva variante“, která už v Mexiku odpovídá za téměř 90 % nových nákaz, se odtud s alarmující rychlostí spolu s migrací šíří na jih Spojených států a začíná převládat i v New Yorku. Pod názvem  m e x i c k á   v a  r i a c e   by se zřejmě brzy mohla ocitnout na čele kovidového tance smrti a převládnout na celém světě tak jako v loňském roce D614G. Mexiko i díky ní obsadilo třetí místo na světě v počtu mrtvých na COVID-19 za USA a Brazílii. Podle mexické vlády ale počet obětí v zemi může být až o 60 % vyšší. Mexiko přitom zároveň čelí návalu turistů, mezi nimiž jsou i Češi, kteří sice nemohou jet z Prahy do Berouna, ale do Mexika bez problémů. „Na chudej lid holt musí bejt přísnost“, to vědělo panstvo už za Rakouska.
     Tanzanská variace zřejmě představuje velikou hrozbu pro Afriku, zatímco u nás se bude šířit spíše mexická, která v Evropě už je a brzy asi ovládne celý zbývající svět.
     I když se dnes nenacházíme ve zrovna pohodové etapě našich dějin, neměli bychom zapomínat na Goethova slova, „že nejkrásnější barvy života spatřujeme toliko na temném pozadí”.  A už vůbec ne na to, že opět znovuprožíváme velikonoční příběh, ve kterém nejen Kristus, ztělesňující nejvyšší naplnění lidství, ale i tisíce obyčejných lidí za nás a místo nás každý den obětují život...  zatímco Pilát s rozumem neosvíceným láskou si myje ruce.
 

V Praze 2.4.2021                                                                       Milan Calábek

Zpět