O smyslu života

18.03.2009 13:40

V této přednášce, která je zároveň úvodem ke studiu na Univerzitě Nové doby, se     Milan Calábek bude zabývat západní cestou k osvícení neboli sebetranscendenci.

V jeho pojetí na Západě od dob hledání sv.Grálu je „potřeba smyslu“ ekvivalentem „takovosti“ mahajánového buddhismu a klíčem k záhadě světa. Bez nalezení smyslu (v lásce, tvorbě, odpovědnosti apod.) by člověk mentálního vědomí vydaný napospas utrpení, neměl pro co žít.

V životě se ale setkáváme s dvojí podobou utrpení: utrpením z nudy a utrpením z bolesti     a s celou škálou utrpení mezi těmito dvěmi krajnostmi. Nuda pochází dnes především z krize pojmového myšlení a duchovní vyprázdněnosti postmoderního člověka díky relativizaci všech hodnot. Zatímco bolest pramení z prožitku mezní situace jakou je vážná nemoc, závislost, konfliktní rozvod, smrt blízké osoby, vina za něčí smrt, vězení apod.

Tento prožitek teologicky orientovaná filozofie chápe jako experimentum crucis: zkušenost kříže, kdy naše existence se ocitá na samých hranicích bytí, kdy se nemůžeme opřít o nikoho a o nic a zcela obnaženi až na samu lidskost, čelíme smrti nebo nicotě.

V západním pojetí jen nalezení smyslu může utrpení změnit na čin a vést k sebepřekročení - transcendenci, jejíž odvěkou metaforou je Zmrtvýchvstání a na Východě Probuzení.

Přihlášku na přednášku a podrobnější informace si můžete stáhnout zde.

 

Zpět