DVANÁCT METABOLICKÝCH TYPŮ pro časopis REGENERACE č. 6/2004

25.12.2008 12:30

Rozhovor s Milanem Calábkem, zakladatelem University Nové doby.

Právě jsme se dověděli, že jsi se rozhodl opět otevřít první ročník University Nové doby. Je to pravda?
Ano. I když původně jsem si plánoval, že až za rok ukončí studium současní posluchači třetího ročníku, oddám se sladkému nicnedělání a pak na čas odjedu do jednoho tibetského kláštera v Nepálu.
Jak tě znám, asi bys dlouho nevydržel nic nedělat, ale Nepál je pomalu tvůj druhý domov. Proč jsi tedy změnil svůj plán?
Téměř všichni přátelé mě přesvědčují, abych to ještě ty čtyři roky vydržel. A nejen oni. Kdokoliv i z ciziny navštíví naši školu, je obvykle překvapen a nadšen. Jako třeba Henry Marshall. Naposledy Holger Kalweit mi říkal, že nikde na světě nic takového neexistuje a že by to byla velká škoda nepokračovat. Že se o něco takového marně pokoušeli v Německu i ve Spojených státech.
Otevřeš pro případné zájemce opět i nultý ročník?
Určitě. Velice se nám to osvědčilo. Budoucí posluchači si tak uvědomí, co mohou od studia očekávat a podle toho se rozhodnou. Nultý ročník bude zahrnovat jen dva přednáškové víkendy. První letos 2. a 3. října a druhý v květnu příštího roku.
Jaká budou mít témata?
V říjnu to nebude žádná z klasických duchovních disciplin, s těmi se seznámí až při řádném studiu, ale jejich fyziologický základ. A tím je přeměna potravy neboli metabolismus.
Takže to bude o jídle?
Ještě nikdo se neprojedl do království nebeského ani do nirvány, ale jídlo ovlivňuje naše myšlení, cítění, uvědomování, kvalitu života, jak vypadáme, spíme a i to, zda zůstaneme zdraví anebo onemocníme. Dokud nevím, jak se správně stravovat, zůstanu v jistém smyslu zotročen jídlem až do smrti.
A jak se od tohoto "otroctví" osvobodím?
Když poznám svůj metabolický typ.
Každý máme jiný? A kolik jich je?
Ne náhodou dvanáct a třináctý zcela vyrovnaný. Takový člověk a pár jich mezi studenty je, nikdy neonemocní a našim cílem bude dosáhnout alespoň zčásti podobné vyrovnanosti.
Říkáš ne náhodou dvanáct ….
Dvanáct jako olympských božských archetypů a nový třináctý. Dvanáct jako dvanáct aurických barev a třinácté nové indigo. Dvanáct jako znamení zvěrokruhu, jako dvanáct kmenů Izraele, dvanáct apoštolů…
Můžeš k tomu říci něco bližšího?
Podobně jako když ve starověké Číně nebo Indii proběhlo i v posledních letech ve Spojených státech " kabalistické hledání vzorců potravy" podle kterých bychom se mohli stravovat. Tyto vzorce - metabolické typy jsou jedním z největších objevů minulého století a podílela se na něm celá řada významných badatelů. A stravovat se podle nich je pokusem překonat náš osud, daný vrozenou metabolickou nevyrovnaností, která. podmiňuje i duševní nevyrovnanost a na tělesné rovině vznik vážných civilizačních nemocí
Myslíš rakovinu, kardiovaskulární choroby na které nejvíc předčasně umíráme?
Ano a zrovna tak cukrovku, obezitu, astma, alergie, artrózu a další a další … Všechny ty nemoci, které ještě před sto lety prakticky neexistovaly. Téměř nikdo už nepochybuje, že mají něco společného nejen se způsobem našeho života, ale i stravováním. Jak říká staré čínské přísloví: i když otec nemocí bývá často neznámý, matkou je vždycky strava. Poslední výzkumy jednoznačně prokazují, že hlavní příčinou těchto degenerativních nemocí je biochemická nerovnováha na buněční rovině organismu a proto se nedají léčit ať už chirurgicky, chemoterapií nebo ozařováním.
A co hlavně způsobuje tuto chemickou nerovnováhu?
Strava, stres, duševní krize, dědičnost …
Potom by se ale potraviny mohly stát našimi léky, jak už po tom volal Hippokrates?
Ano. I když stravovat se podle svého metabolického typu neznamená, že tím budu léčit určité symptomy nemoci neboli nezdraví, ale naopak: budovat zdraví. Protože když tělo dostane všechno, co potřebuje, co odpovídá jeho metabolickému typu: kvalitní potravu a ve správné kombinaci, vytvoří si dost životní síly, kterou se bude léčit samo a daleko účinněji než by je mohl léčit i ten nejlepší lékař nebo lék.
Velký problém ale je, že každá potravina ať je to maso, zelenina, ovoce, chléb i vitamíny, minerály, lék nebo bylinka působí u každého metabolického typu úplně jinak. "Co je pro jednoho lék, je pro druhého jed," jak napsal už velký římský básník Lucretius.
Můžeš uvést nějaký příklad?
Třeba teď je velice módní jako doplněk cholin, který patří mezi vitaminy B a spolu s kyselinou listovou je hitem v sousedním Německu.
Naše tělo si jej obvykle syntetizuje samo, jinak se vyskytuje v játrech, vaječných žloutcích, sezamu, špenátu, lecitinu a podobně. Cholin podle vědeckých výzkumů má zamezovat ztučnění jater a je důležitý pro srdce a ledviny. Jedním z nejprodávanějších doplňků se ale stal proto, že v mozku se z něho stává neurotransmitér acetylcholin, který udržuje a rozvíjí naši paměť. U pacientů s Alzheimerovou nemocí prakticky chybí. V řadě případů opravdu velice zlepší paměť a myšlení. Nicméně jeho další vlastností, o které se už reklamní letáčky nezmiňují, je, že snižuje rychlost spalování v buňkách. Tudíž, když jej bude brát někdo, komu dominuje pomalé spalování, cholin mu ještě víc zpomalí, prohloubí tak jeho biochemickou nevyrovnanost, což se projeví jako únava, mentální otupělost, deprese a především jako výrazné zhoršení paměti.
Znamená to tedy, že tento metabolický typ si nemůže zlepšit paměť?
Nemůže si ji zlepšit cholinem, ale látkami v hroznech, které zas nejsou vhodné pro metabolický typ s rychlým spalováním.
Jak ale zjistím, že určitý vitamin, potravina, nebo bylinka je pro mě vhodná anebo mi škodí?
Musím znát, jak na který metabolický typ působí a zároveň znát svůj metabolický typ. Což není zas tak příliš složité a naučí se to všichni posluchači nultého ročníku už v říjnu. Je to základní a nezbytné sebeuvědomění na tělesné rovině stejně tak důležité a nezbytné nejen pro nastoupení duchovní cesty, ale i normální život jako určení hlavních archetypů pro vhled do našeho nevědomí a určení aurických typů.

 Připravil Vladimír Roubal

Více o metabolických typech a stravování podle nich se dozvíte v knize: METABOLICKÉ TYPY (převratný způsob stravování), která vychází v únoru 2010.

Zpět